Alla inlägg den 18 september 2013

Av rottweilers - 18 september 2013 17:56

GÅ FINT
Nu är alla hundar olika, precis som oss. Testa er fram.
Ett tips är att byta riktning så fort kopplet sträcks vilket det ofta kommer göra i början, säg något som uppmärksammar hunden strax innan ni ändrar riktning. Det gör er oberäknelig och hunden måste tillslut hålla koll på föraren. Och så fort hunden kommer in i rätt fotposition så säger ni "fot" och belönar. Förslagsvis med godis. Ge alltid godis nere vid ditt vänstra knä, så hunden lär sig att det är där belöningen kommer. Kasta ingen boll som belöning, för du vill inte belöna en hund som drar genom att den springer ifrån dig. Kom ihåg att vara snabb i belöningen så att den inte kommer när hunden har hunnit frångå sin position.

Här är det bra att använda en klicker. Träna in det hemma genom att klicka och sen ge godis. Om och om igen, tills hunden förstår att ljudet är = godis. Det är blir mycket lättare att belöna i exakt rätt tid då, och det gör då inget att det tar några sekunder innan godiset kommer.

HUNDMÖTEN
Hund som tycker att det är roligt med andra hundar. Här hade jag det svårt. Jag jobbade hårt med att Hemi skulle tycka att jag var det roligaste som finns. Och det tror jag kan vara till mångas hjälp. Att vara så rolig att allt annat inte är värt ett skit. Lek er förbi era hundmöten, gör vad som helst så att hunden bara fokuserar på dig.

HUND SOM VILL LUKTA
Här är något som kan slita armarna av en. Hunden går fint bredvid och helt plötsligt känner hunden en gudomlig lukt och ska dit fortast möjligt. Ett sätt är att träna förbudsövningar, och lära den vad nej betyder. Lägg t.ex ut korv eller annat gott. Gå sedan förbi. Drar hunden, säg nej och försök få hundens uppmärksamhet genom lek eller något annat den tycker är roligt. Det ska inte vara värt att offra dig för en korvbit.

HUND SOM GÖR UTFALL
Här fick jag ett bra tips från en tjej på klubben, hon pratade om hur bra hon har lyckats med hennes hund som gör utfall. Det var att hon förstärkte sitt nej. Hon hade en läskburk av aluminium, i den så hade hon stoppat småspik och tejpat för hålet. Så när den gjorde utfall så kastade hon burken så den hamnade bredvid hunden samtidigt hon sa nej. Observera att detta inte skrämmer hunden, utan det "bryter" utfallet.

Tänk på att om man rycker mycket i kopplet, även om hunden har blivit stark så kan det orsaka nackskador. Bara det bör göra det värt att lägga ner lite tid på träning. :)
Dom tre första punkterna fungerade bra för oss. Men åter igen, alla hundar är olika.

Ovido - Quiz & Flashcards